Dop?

Jag och N har båda kommit fram till att vi vill döpa Maja, inte för att vi av någon anledning tror på Gud och vad som hör till. Utan mer för att det är en fin grej samt att vi vill ha faddrar åt henne. N är helt inne på att döpa henne hemma med endast dem närmsta, typ min mamma, Freddan, pappa, Saa, Martin Chesan och min farmor samt N´s föräldrar och hans bror. Men hell no säger jag bara, jag vill inte ha ett dop hemma. För mig känns det inte som ett dop, även fast man läser dikter/psalmer och har en prälle ståendes i vardagsrummet. Det må kännas mer personligt, men nej fan.. Det känns för mig helt fel att döpa hemma.
Jag vill ha ett dop i Jukkasjärvi kyrkan, och vill bjuda dem vi vill ha med. Typ mina närmsta vänner, N menar att det blir ju dyrt att ha fika till allihopa. Och jo det känner ju jag med, men är det inte värt egentligen?

Vi har iallafall ett datum då Maja ska döpas, och har redan nu kommit överrens om att presenter i form av saker vill vi inte ha. Utan vi kommer öppna ett konto till henne som pengar kan sättas in på istället och dem får hon tillgång till när hon blir 18 år. Det känns bättre än att man får t.ex en ful sparbössa i silver som sedan kommer ligga skräpandes i en bokhylla alternativt nedpackad i en kartong på vinden.

Faddrar då? Ja vem fan ska man välja egentligen? Det känns som att om jag väljer en person så lär en annan bli sur över att inte ha blivit vald. Men samtidigt, det är ju föräldrarna som ska välja dem personen dem anser passar bäst i barnets liv.

Vittangi

N jobbar em denna vecka så jag och Maja gör inte mycket annat än bara är. Trist som fan om jag får säga det själv, och dom som känner mig vet hur sällskapssjuk jag är. Och eftersom solen sken idag fick jag en enorm lust att köra lite bil, så ringde till Linda för att se vad hon och barnen gjorde. Inte gjorde dom mycket så jag packade in Maja i bilen och rattade bilen mot Vittangi. Blev bjuden på mat, ungsstekt falukorv med potatis, satt mycket fint i kistan och nu känner jag att jag måste bjuda tillbaks någon gång. Maja sov en stund i Valters babysitter som vibrerar, skönt att kunna umgås utan att ha en unge i famnen om jag får säga det själv. Men Valle-pojken var missnöjd så jag passade på att kånka runt på honom medans Linda lagade maten. Trots att han är 1,5 vecka yngre än Maja så väger han ett halvt kilo mer än henne, fick mig en liten chock när jag plockade upp honom. Men nu vet jag vad jag har att vänta när Maja kommer upp i den vikten. Valters storasyster Amanda var lite faschinerad av Majas mössa då den har stjärnor, och hon var också väldigt faschinerad av Majas tutte. Linda berättade att Amanda får bara ha tutte när hon ska sova, men vem går med på det när en annan liten unge har?

När vi skulle åka hem så passade Maja först på att spy ner sig själv inklusive min tröja, så jag bytte kläder på henne. Lade henne på golvet tillsammans med Valter, bilder finns hos Linda så när hon skickar dem lägger jag upp dem här i bloggen. Var faktiskt enormt roligt att se skillnaden på barnen :-)

Packade iallafall ner Maja i overallen och satte henne upp medans jag skulle fixa med barnstolen, och tjoho sa Maja och spydde ner både sig själv och overallen. Var bara att packa upp henne igen och byta kläder, och tuuur att jag tar med min flera ombyten när vi lämnar hemmet. Fick också låna två overaller av Linda som Amanda haft när hon var mindre, och det tackar vi absolut för! Toppen snällt att låna ut dem!! Hehe, packade ner Maja i den babyrosa overallen, och om jag ska vara ärlig. Det är inte Maja och overallen, det är overallen och Maja. När jag satte henne i bilstolen så syntes bara ett par stooora ögon mellan mössa och kragen på overallen. Ska ta och fota här någon dag :-)

Var iallafall toppen skönt att få komma ut litegrann och prata med någon i min egen ålder. Det blir liksom en helt annan grej att prata om allt mellan himmel och jord(även fast det i princip bara handlar om barn just nu) än att prata med t.ex min mamma eller min svärmor.

Flänga runt?

Helgen har fyllts av aktiviteter för hela familjen, har hälsat på ute i Pirttivuopio så pappan i huset fått köra cross, hälsat på hos N´s föräldrar, hos N´s bror och hos Joel. Mycket trevligt och Maja har sovit gott trots skoter och crossmotorer som gått på höga varv, självklart har tösen haft hörselkåpor(rosa ska tilläggas, jag som aldrig skulle ha något rosa åt ungen) när skotrarna gasat omkring. Jag har fått damma av kameran, Nicke har fått köra cross och vi har fått umgås med vänner. Hunnit äta snordyr mat i Nikkaluokta, 215 riksdaler för fjällröding, tre potatisar, två sparris-stjälkar och en citronklyfta. Jävla tur att maten var god! Maja har hunnit bli nypt i kinderna av en liten grå japan/kines dam som var i Nikka och turistade :-)

Svärmor gnällde åt Maja(ja hon sa det åt henne som om Maja skulle förstå varenda ord) "Hoja vad din mamma och pappa flänger omkring med dig, aldrig en lugn stund." Gissa om jag blev förbannad? Tror hon verkligen att vi ska sitta hemma alternativt hos dem en helg med bra väder och aktiviteter som ger frisk luft och socialt umgänge? Hade nu Maja inte trivts och varit nöjd hade jag kunna förstå lite, men helvete... Ungen sover som en stock vid höga ljud och frisk luft. Inte fan tänker jag sitta hemma och uggla tills Maja fyller 10 år.. Jävla fasoner att sv(å)ärmor ens yppar en bokstav, vårat liv, vårat barn.. Vi gör ta mig fan precis som vi vill så länge Maja inte visar missnöje. Talade iallafall om för henne att Maja mår inte dåligt av att vara ute, och det gör inte vi heller. Annat hade det varit om vi satt hemma dagarna i ända, skulle ju bli socialt inkompetenta och skygga.

Stackars lilla tös som får spendera tid utomhus och upptäcka världen..