Intrahepatisk cholestas - Hepatos

Eftersom jag har fått hepatos under denna graviditet så tänkte jag skriva lite för er läsare så ni får lite mera "kött" på benen. Kanske intressant för vissa och kanske inte för andra, men jag kör på iallafall.. Och det fungerar inte att göra mellanrum heller så jag kör på strecken som får dela in allting i stycken.

Saxat från www.lio.se

Graviditetsklåda och intrahepatisk cholestas under graviditet

Orsakerna till klåda under graviditeten kan vara flera ex dermatiter, allergi, gallstensanamnes etc. Det är viktigt att bland kvinnor med klåda under graviditeten urskilja patienter med intrahepatisk cholestas (1.5% av gravida), ICP ( annan benämning: graviditets-hepatos) då ICP med gallsyror ≥40μmol/l (20%) är förenat med ökad risk för prematurbörd (19-60%), fetal distress intrapartalt (22-33%) samt IUFD (1-2%).

Symptomatologi

Klåda - typiskt förekommande i handflator och fotsulor, värst nattetid. Generell klåda på bål och extremiteter förekommer.

Laboratorievärden

S-gallsyror tages fastande (referensvärde <6 μmol/L) S-bilirubin

Diagnoskriterier intrahepatisk cholestas under graviditet

Klåda och förhöjda gallsyrenivåer i maternellt blod Transaminaser är förhöjda i 20-60 % av ICP fallen. Halten av s-gallsyror och s-bilirubin är

korrelerad till fetal risk men inte transaminasnivåerna.

Handläggning av ICP:

Gallsyror 6-40μmol/l mild ICP (ej förenat med fetal risk): symtomatisk behandling se nedan (i vid mycket svår klåda kan även t Ursofalk

övervägas) Nya prover vid symtomökning

Gallsyror ≥40μmol/l grav ICP (ökad fetal risk): förlossning eller behandling med: Ursofalk 1g t.n. fram till partus ( effekt efter ca. 7 d) CTG 1-2/vecka fram till partus S-gallsyror och s-bilirubin 1/vecka tills <40μmol/l ( och vid ökade besvär) Överväg att tidigarelägga förlossningen om s-gallsyror ≥40μmol/l trots behandling.

Symptomatisk behandling av klåda under graviditet (ej ICP)

Betnovat liniment, kylbalsam Antihistamin, Tavegyl 1mg 6-8st/d eller T Lergigan 25mg 1-2tn.


Jag liksom säkert många flera av er andra är inte bekanta med alla dessa läkarord, så för att göra det enkelt för er.. Skriver helt enkelt ner det jag själv fått veta av läkare, överläkare, barnmorskor, sköterskor. Intrahepatisk cholestas - Hepatos, är att gallsyran blir mer trögflytande och tar sig ut den naturliga vägen i kroppen utan den "vandrar" upp i levern och därefter ut i resten av kroppen. Och när den gallsyran rör sig ut i resten av kroppen så orsakar den först och främst klåda, trötthet och mörkfärgat urin. För att man skall ligga på "lindrig hepatos" så får inte ALAK-värdet samt gallsyrevärdet ligga på över 40. Nu minns jag inte exakt vad mina värden har legat på, men jag vet att dem steg från första blodprovet som låg på 2,7 till 17 på bara fyra dagar. Jag fick åka in till Gällivare sjukhus och skulle ha fått medicinering redan från början, men tyvärr fanns inte medicinen Ursofalk där och jag blev då "akut" skickad till Sunderby sjukhus.

Anledningen till att jag blev skickad till Sunderby sjukhus är för att när man lider av hepatos så kan fostret ta skada, dvs det kan leda till fosterdöd då fostret blir påverkad av dem förhöjda värderna. Men *peppar peppar ta i trä* så var/är det bara jag som "lidit" av det hela. Jag har fått lämna blodprov, urinprov samt gjort CTG för att kontrollera att allt gick åt rätt håll, och eftersom jag redan har hepatos så kommer blodprov lämnas två gånger i veckan förutsatt att värderna inte stiger alternativt att dem sjunker. CTG görs för att kontrollera att fostret mår ok. Jag kommer även att få göra besök hos specialist mödravården i Gällivare. Där, som tidigare skriver kommer det göras mätningar av foster, flöde i navelsträng samt att man kontrollerar att fostret mår bra. Blir det några avvikelser så kommer jag antingen sättas igång eller få göra kejsarsnitt beroende på hur den lilla mår i magen.

Innan jag fick medicin så drog jag på mig en förkyldning och läkaren i Sunderbyn trodde till viss del att min förkyldning utlöste sjukdomstillståndet, men samtidigt så hade mamma min mest troligt hepatos när hon väntade mig. Och varken läkare eller forskare vet om hepatos är ärftligt eller om det drabbar slumpmässigt. Jag själv tror det är ärftligt. Men mamma min fick ingen medicinering när hon väntade mig, och skall tilläggas att hepatos finns det inte mycket information om idag, så hur lite information fanns det inte för 23 år sedan? Jag överlevde iallafall och är glad att det idag finns såpass bra läkare och forskning som hittat medicin som OFTAST hjälper dem med hepatos. För även om man äter Ursofalk mot förhöjda lever och gallsyrevärden så är det inte säkert att man klarar restrerande tid av graviditeten komplikationsfri. För vissa kan lever och gallsyrevärderna ligga still eller sjunka till en normal nivå och för vissa andra så hjälper inte medicinen och därmed är tidigare förlossning ett faktum. Självklart håller jag tummar och tår att jag får gå resten av graviditeten, och vet att många andra i min närhet hoppas på samma sak.

När jag låg inne i Gällivare så fick jag som sagt ingen medicinering, och det märktes verkligen. Jag var trött 24/7, yr i huvudet, kliade mig först och främst i handflator och under fotsulor, men det kliade även över resten av kroppen. Inte långt ifrån att jag kliade upp sår för att vara ärlig! När jag låg inne i Gällivare så sov jag mesta dels av tiden, orkade knappt hålla ögonen öppna och var så otroligt trött att jag inte ens oroade mig för blodproverna. Ska tilläggas att jag annars är livrädd för nålar! Så det kanske förklarar en hel del om hur trött jag var.

Så om du eller någon annan i din närhet är gravid och lider av klåda, be om att få lämna blodprov för att få lever och gallsyrevärderna kollade! Det är inte säkert att dem visar någonting, men det är alltid bäst att vara på den säkra sidan!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: